Tampografie

Imprimare obiecte promotionale

Tampografia se utilizeaza pentru imprimarea in detaliu a emblemelor sau logo-urilor pe diferite produse, obiecte neregulate cu suprafata cilindrica sau plana. Designul este plasat fotografic pe o placuta de metal. Tamponul, un purtator de imagine de silicon, preia grafica de pe placuta de metal pe articol. Prin folosirea diferitelor forme de tampon, este posibila imprimarea diferitelor forme de la stilouri la genti.

Metoda se foloseste pentru imprimarea pe pixuri, obiecte de birou, brichete, brelocuri, raclete, jucarii, calculatoare sau ceasuri, si alte produse industriale din material plastic, metal, piele, sticla, lemn, PVC, polistiren, ABS, polimetacrilat, hartie, carton – procedeul ramanand acelasi, diferind doar componentele vopselei utilizate.

servicii imprimare obiecte promotionale
cadouri promotionale inscriptionate prin tampografie

Aplicatii

Rapid si economic, este cea mai folosita metoda de imprimare pentru obiectele mici. Tampografia poate fi utilizata pe articile de plastic, metal, sticla, ceramica, piele, carton, etc. Aderenta cernelei totusi depinde de materialul suport si nu poate fi garantata pe toate articolele metalice.

Tampografia se foloseste cu succes in;

Industria automobilistica: întrerupătoare, taste, indicatoare, elemente de decor, etc.
Industria electrotehnica: relee, taste, întrerupătoare, carcase, casete de muzica, compact-disc etc.
Industria de obiecte de uz casnic: ceasuri, decoruri, scule, pahare, etc.
Industria de jucării: capuri de păpuşi, maşinuţe, trenuleţe, etc.
Obiecte de reclama: brichete, pixuri, brelocuri, etc.

Principiul imprimarii tampografice

Tehnologia imprimarii prin tampografie in principiu este un proces foarte simplu. Ea este conceputa in special pentru imprimarea si a suprafetelor plane. Elementele cheie ale acestui proces le constituie cliseul, vopseaua si tamponul. De calitatea acestor elemente depinde in foarte mare masura si calitatea imprimarii.
Pentru a putea intelege mai usor principiul de imprimare prin tampografie va vom explica pe scurt pe ce principiu se bazeaza imprimarea prin tampografie.

Imaginea pe care doriti sa o imprimati trebuie redactata la un computer sau poate fi copiata si direct de pe o mostra pe care o aveti la dispozitie. Dupa redactarea la computer, imaginea se imprima pe o imprimanta cu laser sau jet de cerneala de calitate buna.

Pentru ca imaginea de imprimat sa poata fi transmisa pe obiectul de imprimat trebuie executat in primul rand un film care sa corespunda cu imaginea pe care doriti sa o imprimati.

Urmeaza transferarea imaginii pe un cliseu. Cliseul se expune la raze ultraviolete dupa care urmeaza developarea, in functie de tipul cliseului si fixarea.

Cliseul montat in masina de imprimat este inundat cu vopsea, apoi surplusul de vopsea este racluit de un cutit. In adanciturile cliseului corodat ramane vopseaua, care va fi luata cu tamponul siliconic si apoi depusa pe obiectul de imprimat. Prin faptul ca la suprafata vopselei se evapora diluantul, aceasta devine lipicioasa, ceea ce inlesneste transferul vopselei de pe tampon spre obiectul de imprimat.